sharing with you readers....

Sembangku bersama murabbi yang amat saya hormati dan kagumi pada satu hari.
“ cuba kita lihat pemuda sekarang. Kalau kita Nampak mereka berkumpul dan bersembang, cuba perhati apa yang mereka sembang. mereka sembang tentang CINTA…sembang tentang kawen2…sembang tentang pasangan yang diidamkan…bukan sembang tentang JIHAD…bukan juga tentang brapa ramai dah mad`u yang dah dapat.. bukan tentang bagaimana nak tingkatkan diri…mereka selalu kata kenapa hati ni macam dah jatuh cinta kat dia…tapi tak slalu kata kenapa hati ni tak jatuh cinta lagi kat Allah..”

Lantas saya tersenyum tanda setuju dengan apa yang beliau katakan… lesu sungguh pemuda sekarang…teramat lesu jiwanya…

Di situasi yang lain..saya sedang belajar bahasa arab.waktu itu saya belajar tentang kehidupan Imam Syafi`ie.. Imam Syafi`ie ialah salah seorang Imam mazhab yang terkenal dan kita memang kenal tokoh ini sbb kebanyakkan kita ikut mazhab syafi`ie.. apa yang unik dan dapat diambil sbg pengajaran ialah kerana terlalu sibuk  memperjuangkan Islam, mendalami ilmu untuk masa depan Islam.. Imam Syafi`ie tidak sempat nak bernikah..Allah izin Imam Syafi`ie meninggal di waktu umurnya masih muda. Beliau meninggal ketika umurnya awal 50 tahun. Dalam pelajaran Hadith 2 pun ustaz saya menceritakan lagi antara tokoh2 yang tidak sempat untuk bernikah semata sibuk untuk memperjuangkan Islam dan kebanyakan dari mereka meninggal dunia awal. Mungkin sbb itu juga mereka tidak sempat untuk bernikah dan mereka bukan sengaja untuk tidak bernikah.

Pemuda palestin juga pasti jiwa mereka penuh dengan semangat jihad dan kecintaan kepada Allah.. betul tak?? kalau tidak, tak kan mereka berani untuk mempertahankan Palestin walaupun  hanya batu sebagai senjata...

Apa yang ingin saya katakan di sini adalah untuk  kita cek dan muhasabah kembali…betapa lesunya jiwa dan iman kita sebab kita hanya banyak memikirkan perkara-perkara yang tidak membangkitkan jiwa dan meningkatkan iman..kita tidak berbicara tentang sesuatu yang dapat meningkatkan iman..cuba cek balik tulisan2 kita, kata2 kita samaada dari percakapan seharian kita..hatta dalam facebook, blog atau medium yang lain..adakah kita banyak tulis tentang CINTA kepada manusia atau dunia atau sewaktu dengan nya..atau kita banyak tulis sesuatu yang dapat meningkatkan iman dalam diri??cuba cek..cuba muhasabah kembali…
kata2 kita..tulisan2 kita beri kesan sbenarnya untuk diri sendiri mahupun orang lain..

BANGKITLAH WAHAI PEMUDA PEMUDI ISLAM….USAH BIARKAN JIWAMU LESU…SYUYUKH2  RAMAI YANG RISAU TENTANG KELESUAN KITA…BANGKITLAH!!!!

Ada satu lagi yang saya nak kongsikan..saya terbaca artikel k.fatimah syarhah dalam majalah solusi…ini juga tentang CINTA sbenarnya..tapi saya tertarik..

“ Ya, bukan Allah tidak tahu hatimu cenderung pada si dia. Bukan Allah tidak memahami kau selalu merinduinya. Bukan Allah tidak mengerti bayangannya sering singgah di mindamu. Semua itu fitrah. Setiap fitrah ada peraturannya. Kenapa? Supaya fitrahmu itu akan tersalur secara mulia dan diredhai-Nya.


Bagaimana menghadapi ujian ini? Agar fitrah tidak menjadi fitnah. Agar fitrah menjadi barakah. Bagaimanakah caranya?


Kenal pasti dahulu tahap kesediaanmu, wahai remaja. Dirimu sedang sibuk bergelumang dengan pelajarankan? Dirimu belum bersedia untuk berumah tangga kan?dirimu sedang mempersiapkan dirikan? Dirimu sedang mengutamakan priority yang lebih pentingkan?


Kalau dirimu dalam situasi seperti ini, jadikan ujian cinta ini sebagai lubuk pahala apabila kau perisaikannya dengan mujahadah. Apabila ANGAU bertandang, cepat-cepatlah beristighfar kepada Allah. Kita beristighfar bukan kerana rindu itu suatu dosa sebaliknya kerana bimbang ZINA HATI akan menjalar. Sibukkan diri dengan aktiviti2 yang boleh MEMBINA DIRI. “

Nak baca lagi, boleh baca di majalah solusi edisi 29.


Muhasabah diri kembali…


Hidupkan dan kuatkan hati yang kian lesu..


Ku pohon doa dari kalian..

Cukuplah cinta Allah dan Rasul dalam hati ku..
Cukuplah Cinta ummi, abah, adik2 ku serta sahabatku yang melengkapkan lagi hidupku buat masa ini...

1 comments:

wafazinnirah92 said...

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, satu perkongsian yang baik.jazakillah hkr, k.tmah^^

Fatin sokong apa yang cuba nak disampaikan..

Fatin faham.. ^_^ doakan saja..

~permata yang dicari~